تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 02 اسفند 1390
سيب زميني تراريخته حاوي ژن پروانسولين انساني در كشور توليد شد

  سيب زميني تراريخته حاوي ژن پروانسولين انساني در كشور توليد شد

پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس موفق به توليد سيب‌زميني تراريخته حاوي ژن پروانسولين انساني شدند.
امتیاز: Article Rating
به گزارش بنیان به نقل از ايسنا، کيميا کاشاني، کارشناس ارشد اصلاح نباتات و بيوتکنولوژي دانشگاه تربيت مدرس كه در اين پژوهش با راهنمايي دکتر مختار جلالي و مشاوره دکتر احمد معيني به بررسي ارگانوژنز نابه جا در گياه سيب زميني و امكان‌سنجي انتقال ژن پروانسولين انساني به آن پرداخته اظهار كرد: تقريبا 0.7 درصد از جمعيت جهان از بيماري ديابت وابسته به انسولين رنج مي‌برند. انتظار مي‌رود شيوع رو به افزايش بيماري ديابت، همراه با معرفي شيوه‌هاي جايگزين روش‌هاي کنوني مصرف انسولين به افزايش ميزان تقاضا براي اين دارو در آينده منجر شود.

وي افزود: انسولين نوترکيب انساني تاکنون در موجودات مختلفي توليد شده است. اگر چه سيستم‌هاي تجاري طي دو دهه گذشته به ميزان قابل توجهي بهبود يافته و به توليد حدود پنج تن هورمون انسولين در سال رسيده‌اند، ولي در آينده با مشکلات جدي در زمينه ميزان ظرفيت توليد و مقدار تقاضا براي اين دارو مواجه خواهيم بود.

كاشاني با اشاره به اقبال روز افزون دانشمندان به استفاده از تكنيك‌هاي «زراعت مولكولي» كه طي آن پروتئين‌هاي دارويي و آنزيم‌هاي صنعتي از طريق مهندسي ژنتيك در گياهان توليد مي‌شوند، تصريح كرد: سيستم‌هاي گياهي داراي پتانسيل‌هاي بالايي در توليد ايمن، اقتصادي و در مقياس زياد داروها هستند. سيب زميني يکي از مهمترين بيورآکتورهاست. اين گياه همچنين گزينه بسيار مناسبي براي دستورزي‌هاي ژنتيکي است.

وي خاطرنشان كرد: باززايي سريع و موثر، نخستين و مهمترين نياز پس از تراريخته سازي ريز نمونه‌هاست. با توجه به وابستگي شديد ميزان باززايي گياه سيب زميني به ژنوتيپ آن بسياري از شيوه‌هاي باززايي براي تمامي ارقام مناسب نيست؛ لذا براي بررسي ارگانوژنز نابه‌جا در گياه سيب زميني از محيط‌هاي کشت يک و دو مرحله‌يي استفاده شد و ميان گره گياهچه‌هاي سه تا چهار هفته‌يي ارقام «دزيره»، «اگريا» و «مارفونا» به عنوان ريز نمونه مورد استفاده قرار گرفت.

کاشاني در تشريح پروژه تحقيقاتي خود گفت: در اين مطالعه، ژن پروانسولين انساني به کمک روش «Agrobacterium Tumefaciens» به ژنوم هسته‌يي گياه سيب زميني منتقل شد. گياهچه‌هاي تراريخته در محيط‌هاي کشت انتخابي حاوي آنتي بيوتيک‌هاي «هيگرومايسين» و «سفوتاکسيم» تفکيک و پس از ريشه‌زايي به خاک منتقل شدند. در نهايت گياهان تراريخته به وسيله واکنش زنجيره‌يي پليمراز با کمک آغازگرهاي اختصاصي تائيد شدند.

وي تصريح كرد: همچنين رونويسي و ترجمه ژن پروانسولين انساني در اين گياهان به وسيله آزمون‌هاي RT-PCR، SDS-PAGE ، ELISA و Dot-Blot مورد تائيد قرار گرفت.
ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیدواژه
کلیدواژه