تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 21 اسفند 1403
 درمان بیماری ادرار شیره‌ای افرا با ژن درمانی
یادداشت

  درمان بیماری ادرار شیره‌ای افرا با ژن درمانی

محققان از نوید بخش بودن نتایج ژن درمانی توسعه یافته برای بیماری ادرار شیره‌ی افرا خبر دادند.
امتیاز: Article Rating

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بنیان، تحقیقی که به رهبری محققان دانشگاه پزشکی UMass Chan انجام شده، نشان داده است که یک ژن درمانی برای اصلاح جهش ایجادکننده بیماری ادرار شربت افرا (MSUD) می‌تواند از مرگ نوزادان جلوگیری کند، رشد را نرمال کند، بیان هماهنگ ژن‌های تحت تأثیر را بازگرداند و بیومارکرها را در یک گوساله و همچنین در موش‌ها تثبیت کند. به طور ساده، ما معتقدیم که ژن درمانیکه در هر دو گونه حیوانی، به ویژه در گاو، نشان داده شده، به خوبی پتانسیل درمانی برای MSUD را به نمایش می‌گذارد، به‌خصوص به این دلیل که گاو بیمار، بدون درمان، دارای پروفایل متابولیکی بسیار مشابه با بیماران است." این را دان وانگ، دکترای علوم، استادیار پزشکی ژنتیکی و سلولی گفت. دکتر وانگ با هدر گری-ادواردز، دکترای دامپزشکی، دکترای علوم، استادیار پزشکی ژنتیکی و سلولی؛ گوانگ‌پینگ گائو، دکترای علوم، رئیس کرسی پنلوپه بوت راکول در تحقیقات بیومدیکال، مدیر مرکز درمان ژن هوره، مدیر موسسه لی ویبو برای تحقیقات بیماری‌های نادر و رئیس و استاد پزشکی ژنتیکی و سلولی؛ و کوین استراوس، MD، استاد وابسته پزشکی کودکان و رئیس توسعه درمانی در کلینیک برای کودکان خاص در گوردونویل، پنسیلوانیا، هم‌تحقیق است. این مطالعه در مجله Science Translational Medicine منتشر شده است.

 

بیماری ادرار شربت افرا (MSUD)

MSUD یک اختلال نادر ژنتیکی متابولیک است که با بحران‌های عصبی تهدیدکننده زندگی و آسیب‌های پیشرفته مغزی مشخص می‌شود و تنها با رژیم غذایی دقیق یا پیوند کبد از یک اهداکننده قابل مدیریت است. این وضعیت در یک مورد از هر 197,714 زایمان زنده رخ می‌دهد، اما در برخی مناطق برزیل، پرتغال، ترکیه، فیلیپین و همچنین در میان افرادی از نسل آشكنازی یا مِندِی‌ت، شایع‌تر است. در میان جمعیت مِندِی‌ت، مانند جوامع در شهرستان لانکستر، پنسیلوانیا، شیوع MSUD یک مورد از هر 400 زایمان است. MSUD  ناشی از وراثت یک فرم جهش‌یافته از ژن‌های BCKDHA، BCKDHB یا DBT از هر دو والد است. به همین دلیل، بدن نمی‌تواند برخی از اجزای پروتئین‌ها را تجزیه کند. این منجر به تجمع مواد سمی می‌شود که می‌تواند باعث آسیب به ارگان‌ها و مغز شود. بیماری ادرار شیره افرا کلاسیک (MSUD) ناشی از جهش‌های دوتایی در ژن‌هایی است که زیرواحدهای آنزیم‌های دیهیدروکسی‌آمید برانچد-زنجیره α-کتو اسید دهیدروژناز (BCKDHA)، E1β (BCKDHB) یا دیهیدرولیپوآمید برانچد-زنجیره ترانس‌آسیلاز (DBT) را کد می‌کنند. این زیرواحدها با هم تعامل دارند تا کمپلکس میتوکندریایی BCKDH را تشکیل دهند که مشتقات کتو اسیدهای لوسین، ایزولوسین و والین را دکربوکسیلاسیون می‌کند.  MSUD یک اختلال ارثی در متابولیسم است که با بحران‌های عصبی تهدیدکننده زندگی و آسیب پیشرونده مغزی مشخص می‌شود و تنها با رژیم غذایی دقیق یا پیوند کبد درمان می‌شود.

شیوه مطالعاتی

محققان در این مطالعه یک وکتور ویروسی آدنو-متصل به آدنو (AAV) با عملکرد دوگانه طراحی کردند تا جایگزینی ژن را به کبد، عضله، قلب و مغز منتقل کند. آن‌ها نوشتند که این درمان یک‌بار مصرف به عنوان یک گزینه درمانی امیدوارکننده برای رژیم غذایی تجویزی و پیوند کبد برای درمان انواع 1A و 1B MSUD، که دو نوع شایع MSUD در انسان‌ها هستند، مطرح است. داده‌های مربوط به گوساله به طور مستقیم‌تر به انسان‌ها برای درک فارماکوکینتیک، اثرات خاص درمان بر بافت‌های عضلانی و مغزی و دوام طولانی‌مدت در یک مرحله رشد طولانی‌مدت ترجمه شد.

مرحله I/II ژن درمانی

ما معتقد بودیم که ژن درمانی می‌تواند یک پیشرفت برای بیماران مبتلا به MSUD باشد و در آگوست 2018، ما در یک مزرعه گاو در آیووا ملاقات کردیم تا آن دیدگاه را دنبال کنیم: توسعه و آزمایش ژن درمانی در یک مدل حیوانی منحصر به فرد، یک گوساله نوزاد مبتلا به MSUD." این را دکتر استراوس گفت. در سال‌های بعد، پزشکان در کلینیک برای کودکان خاص با دقت با دانشمندان و دامپزشکان از دانشگاه پزشکی UMass Chan همکاری کردند تا به آن هدف دست یابند و الهام خود را از امیدها و چالش‌های جامعه MSUD گرفتند. برای افرادی که در سرتاسر جهان با MSUD زندگی می‌کنند، این نشان‌دهنده پیشرفت عمده‌ای در مسیر به سوی آینده‌ای روشن‌تر است." وانگ گفت که محققان در حال بررسی مراحل بعدی برای ترجمه این ژن درمانی به استفاده بالینی به عنوان یک مطالعه مرحله I/II با سازمان غذا و داروی ایالات متحده هستند.

پایان مطلب/.

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیدواژه
کلیدواژه
دسته‌بندی اخبار
دسته‌بندی اخبار
Skip Navigation Links.